Sistema


Sistema je borilačka veština u kojoj se uvežbavaju napadi i odbrane u situacijama bliskim realnom okruženju. Sistem obuhvata udarce, poluge, bacanja, upotreba oružja i improvizovanih oruđa.

KRATKA ISTORIJA

Kroz istoriju Rusija kao ogromna zemlja bivala je izložena napadima sa severa, istoka, zapada i juga. Svi napadači, od Zlatne Horde Džingis Kana i Vikinga pa do danas, donosili su sa sobom specifične stilove borbe i oružja. Bitke su vođene na različitim terenima, tokom ledenih zima ili vrelih leta, a neprijatelj je često bio brojčano nadmoćan. Kao rezultat svih ovih faktora, ruski ratnici su stvorili stil koji je kombinovan sa jakim duhom, inovativnom i svestranom taktikom, istovremeno prirodan, smrtonosan i efikasan protiv bilo kog tipa neprijatelja u svim uslovima.

Stil je prirodan i slobodan, bez striktnih pravila, rigidnih stavova i strukture ili ograničenja (osim moralnih). Sva taktika je bazirana na instinktivnim reakcijama, individualnoj snazi (ličnim atributima) i karakteristikama, dok je veština specifično osmišljena za brzo savladavanje.

Kada su komunisti preoteli vlast 1917, potiskivali su sve nacionalne tradicije. Oni koji su trenirali ovaj vekovima star narodni stil borenja bili su surovo kažnjavani. Ipak, vlasti su brzo shvatile potencijal i kvalitet Ruske Borilačke Veštine i ekskluzivno je ostavili na korišćenje samo elitnim jedinicama Specnaz.

Posle raspada sovjetskog sistema, mnogo ruski borilački stilovi su ponovo procvetali kroz trening, takmičenja i medijsku pažnju koju su zasluženo dobili. Između ostalih ti stilovi su i Sambo (specifična vrsta rvanja), Sistema kako je podučavaju M. Rjabko i V. Vasiliev, Slovenska Gorska Borba (Slavjano-Gorickaja ili StormWarrior Style), vojni stil A. Kadočnikova plus nekoliko narodnih-folklornih stilova kao što su Buza, Skobar, Šumski Ratnik, Kozački Sploh, pesničenje Gruntovskog, Sibirski Vjun…

SA KOLIKO GODINA MOGU DA VEŽBAM SISTEMU?

Svaka punoletna osoba koja se oseća dovoljno sposobnim može da se priključi treninzima. Vežbanje nije u formi drila, već svako treba da prilagodi zadate vežbe sopstvenim mogućnostima. Specifični udarci, zadavanje i primanje udaraca bez rukavica je jedna od odlika Sisteme.

ŠTA MI JE POTREBNO ZA TRENING?

Treninzi se održavaju u sali i napolju. Za treninge u sali potrebna je majica kratkih rukava, pantalone ili donji deo trenerki, a napolju i par patika za trening. Dobra volja je najvažnija!